Przepis jak zrobić pyszne kanie, smażone i marynowane w słoikach. Jak oczyścić grzyby i jak je zapanierować? Jak je smażyć? Pokażę wam jak przygotować zalewę octową i jak ją doprawić. Dowiecie się również jak zawekować słoiki aby smażone kanie w postaci kotletów można było przechować do zimy.
Zapraszam Was również na filmy:
„Kotlety z kani. Jak rozpoznać kanie. Kanie smażone jak schabowe.” – https://youtu.be/FXZ3GbEoHVo
„Flaczki z kani to pyszna, aromatyczna i sycąca zupa grzybowa.” – https://youtu.be/IY5XdBsyD3E
Zapraszam Was również na mój profil:
https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI:
kanie – tyle ile nazbieracie
PANIERKA „GRUBA”:
mąka
jajko (+na każde 3 jajka 1/2 łyżeczki soli)
bułka tarta
PANIERKA „DELIKATNA”:
mąka (na każde 6 płaskich łyżek 1/2 łyżeczki soli)
tłuszcz do smażenia (polecam masło klarowane)
ZALEWA OCTOWA – 1 LITR (wystarczy na około 400 g grzybów):
800 g wody
200 g octu spirytusowego 10%
10 g soli
20 g cukru
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
2 cebule średniej wielkości
#kanałkulinarny #menu #menudorotki