Przepis jak zrobić pyszne i delikatne mini szarlotki dla leniuszków. Pokażę Wam jak zrobić doskonałe tartaletki z ciasta kruchego i pyszny farsz z jabłek. Takie babeczki z jabłkami robi się bardzo szybko i są na tyle proste i łatwe w przygotowaniu, że poradzi sobie z nimi praktycznie każdy.
Jeśli jednak macie ochotę na tradycyjną szarlotkę to zapraszam na ten przepis:
Najlepsza szarlotka na kruchym cieście na świecie 😉 – https://youtu.be/LLIIEvhJhOA
Jak zostaną Wam białka to możecie zrobić kokosanki lub ciasto białkowiec:
Kokosanki. Przepis jak zrobić ciasteczka z wiórków kokosowych i białek. – https://youtu.be/ZKk5V3lcJ0A
Białkowiec. Przepis na delikatne ciasto z samych białek – https://youtu.be/RfZzvJQpcb4
NA SKRÓTY:
00:59 – jakiej wielkości są foremki ?
01:18 – składniki
02:35 – czym konserwowane są „jabłka na szarlotkę” ze sklepu ?
03:57 – jakiej wody użyć jeśli będzie to galaretka lub żelatyna ?
04:34 – potrzebne akcesoria
05:31 – przygotowanie
07:12 – jak w łatwy sposób ładnie wyłożyć foremki ciastem kruchym ?
07:22 – po co nakłuwać ciasto kruche przed pieczeniem ?
07:51 – w jakiej temperaturze piec ciasto kruche ?
08:04 – co się stanie jeśli ciasto kruche nie będzie schłodzone przed pieczeniem ?
08:49 – czy do ciasta kruchego należy dodać proszek do pieczenia ?
09:44 – jak długo piec ciasto kruche ?
10:19 – przygotowanie masy jabłkowej
12:25 – czym można doprawić jabłka ?
12:47 – ile jabłek nałożyć do 1 babeczki ?
13:01 – co zrobić z jabłkami, które zostaną ?
13:18 – i gotowe
13:47 – a jak wygląda babeczka po przekrojeniu ?
Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI:
Na 8 babeczek:
CIASTO KRUCHE:
200 g mąki pszennej tortowej typ 450, najlepiej KRUPCZATKI
100 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli
NADZIENIE JABŁKOWE:
1 słoik gotowych jabłek do szarlotki (850 -900g) lub 1 kg jabłek (które trzeba pokroić w kostkę i podgotować)
1 opakowanie żelatyny fix do deserów *
50 g/ml wrzątku + 50 g/ml wody w temperaturze pokojowej
*można użyć też 10 g żelatyny zwykłej (uniwersalnej) lub 1 opakowania galaretki (takiej na 500 ml wody). Wtedy należy rozpuścić w 100 ml wrzątku.
#menudorotki #kanałkulinarny #menu