Domowe jagodzianki na trzy sposoby. Wszystko o jagodziankach. Każdy znajdzie coś dla siebie 😉 Dużo lepsze niż z cukierni. Jak zrobić drożdżówki z jagodami z doskonałą i chrupiącą kruszonką. Puszyste, delikatne i wypełnione po brzegi jagodami. A bułki drożdżowe z tego przepisu są niezwykle aromatyczne i miękkie.
NA SKRÓTY:
01:00 – składniki
04:56 – potrzebne akcesoria
05:40 – przygotowanie piekarnika do wyrastania rozczynu
05:54 – co zrobić jeśli minimalna temperatura Waszego piekarnika to 50’C
06:47 – przygotowanie rozczynu
07:44 – wyrastanie rozczynu
08:00 – przygotowanie kruszonki
08:28 – przygotowanie ciasta drożdżowego
11:43 – wyrastanie ciasta
12:34 – przerobienie / odgazowanie ciasta
13:10 – formowanie bułek
15:15 – przygotowanie jagód
22:28 – wyrastanie bułek
23:24 – przygotowanie piekarnika do pieczenia bułek
25:33 – pieczenie bułek
28:40 – i tak wyglądają w środku
Zapraszam Was również na mój profil:
https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI: (na 6 bułek)
CIASTO DROŻDŻOWE:
300 g mąki tortowej typ 450
60 g cukru pudru
30 g masła
20 g świeżych drożdży
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
125 ml mleka
JAGODY:
około 300 g świeżych jagód lub 1/2 litra
2 łyżeczki g cukru pudru
2 łyżeczki budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
KRUSZONKA:
30 g masła
30 g cukru (kryształ)
45 g mąki pszennej krupczatki
DO POSMAROWANIA BUŁEK:
1 jajko
#menudorotki #kanałkulinarny #menu