Pierogi z leśnymi jagodami to jedno z najszybszych dań, które możecie przygotować. Są doskonałe nie tylko w sezonie jagodowym, bo z mrożonych jagód smakują równie dobrze. Pokażę Wam jak zrobić bardzo smaczne i elastyczne ciasto na pierogi z owocami i jak je długo gotować.
Zapraszam Was również na mój profil:
https://www.instagram.com/menu_dorotki/
Jeżeli chcecie poznać inne sposoby lepienia pierogów zapraszam Was na ten film: https://youtu.be/IFuxoPCD5BU
Jeśli macie ochotę na pierogi z innym nadzieniem to zapraszam Was na te filmy:
„Najlepsze pierogi z truskawkami.” – https://youtu.be/xulSOHnIVag
„Pierogi z serem na słodko.” – https://youtu.be/qPVBHxN7OL4
„Pierogi z mięsem. ” – https://youtu.be/s4rzov86HB4
SKŁADNIKI:
około 0,5 l jagód leśnych (świeżych lub mrożonych*)
250 g mąki pszennej, tortowej (typ 450)
40 g masła
1/2 łyżeczki soli
100 ml/g gorącej wody (świeżo zagotowanej)
+ mąka (około 1 łyżeczka) do podsypania miejsca, w którym pierogi będą czekały na gotowanie
+ sól do gotowania – 1 płaska łyżeczka na każdy litr wody
GOTOWANIE:
Małe pierogi: 2 minuty od wypłynięcia i zawrzenia wody
Średnie pierogi: 3 minuty od wypłynięcia i zawrzenia wody
Duże pierogi: 4 minuty od wypłynięcia i zawrzenia wody
*jagody powinny być nakładane do ciasta pierogowego całkowicie zamrożone.
Czas gotowania należy wydłużyć o 1 minutę
#menudorotki #kanałkulinarny #menu