Pierogi z kurkami są po prostu wyśmienite. Są to według mnie jedne z najlepszych pierogów jakie można sobie zrobić. Takim daniem może pochwalić się niejedna dobra restauracja, a teraz i Wy zrobicie w swoim domu, i to bez bez żadnych problemów, to doskonałe danie. Pokażę Wam jak czyścić kurki i jak zrobić z nich doskonały i bardzo smaczny farsz do pierogów. Opowiem Wam jak zrobić bardzo szybko elastyczne ciasto na pierogi, jak sklejać pierogi żeby nie rozpadły się podczas gotowania i jak gotować pierogi z kurkami.
Jeśli chcecie obejrzeć więcej filmów jak robię pierogi z innymi farszami to kliknijcie na ten link:
Zapraszam Was również na filmy:
„Sos kurkowy to pyszny, aromatyczny” – https://youtu.be/jX3jjY39XW4
„Najlepsza na świecie jajecznica to jajecznica na kurkach.” – https://youtu.be/M5NVbSSgWGI
NA SKRÓTY:
01:10 – składniki
02:09 – potrzebne akcesoria
02:59 – przygotowanie farszu
11:04 – jak podzielić farsz na równe 30 porcji ?
11:27 – dlaczego warto z farszu zrobić kulki ?
11:56 – do czego jeszcze można użyć takich kulek ?
12:11 – czy kulki z farszu mogą być mrożone ?
12:26 – przygotowanie ciasta pierogowego
13:52 – jak podzielić ciasto pierogowe na 30 części ?
14:19 – jak formować placki z ciasta pierogowego ?
14:48 – jak nakładać farsz na placki i skutecznie zamykać ciasto pierogowe ?
16:53 – jak gotować pierogi ?
17:37 – co zrobić żeby pierogi się nie posklejały?
17:54 – i gotowe
Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI:
na 30 pierogów
FARSZ:
600 g kurek
300 g cebuli
2 łyżeczki masła zwykłego (nieklarowanego)
25 g (1 kopiasta łyżeczka) mascarpone
100 g śmietany kremówki 30 %
sól i pieprz do smaku
CIASTO PIEROGOWE:
375 g mąki pszennej, tortowej (typ 450)
150 g wrzątku
60 g masła zwykłego (nieklarowanego)
3/4 łyżeczki soli
DO OCZYSZCZENIA KUREK:
na każde czyszczenie 2 płaskie łyżki soli na 600 g kurek
DO GOTOWANIA PIEROGÓW:
na każde 4 litry wody 1 łyżka soli
#menudorotki #kanałkulinarny #menu