Tak dobrego ciasta jeszcze nie jedliście 😉 Tort truskawkowy. Lekki jak chmurka. Delikatny jak mgiełka. Pyszny jak nie wiem już co… 🙂 Po prosto go zróbcie i sami się przekonajcie.
Zapraszam Was również na filmy:
Co zrobić aby truskawki były dłużej świeże? Jak przechowywać i myć truskawki? – https://youtu.be/2yfSWov0ML8
Biszkopt z truskawkami w galaretce z kremem. – https://youtu.be/9sDC3aZNufI
Tarta z truskawkami i kremem z mascarpone i śmietany – https://youtu.be/o0OxINh9HwI
Błyskawiczne ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem – https://youtu.be/a81Fq3sTOdI
NA SKRÓTY:
00:29 – składniki
02:09 – potrzebne akcesoria
03:09 – przygotowanie spodu
05:07 – przygotowanie pianki / musu z truskawek
09:48 – jak długo ciasto powinno tężeć w lodówce ?
10:04 – przygotowanie dekoracji
12:01 – i gotowe
Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI:
MUS / PIANKA:
1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
50 – 100 g cukru (to w zależności od słodkości truskawek i tego jak słodkie lubicie ciasta)
300 – 350 ml słodkiej śmietanki kremówki 30 lub 36%
28 – 30 g żelatyny spożywczej ( 7 łyżeczek po 4 g)
SPÓD BEZ PIECZENIA:
250 g ciasteczek owsianych
75 g masła
1 łyżeczka miodu
DEKORACJA:
1/2 galaretki przezroczystej / krystalicznej
150 ml / g wrzątku
kilka truskawek
#menudorotki #kanałkulinarny #menu