Co zrobić z nadmiarem ogórków? Możecie zrobić pyszną sałatkę szwedzką. Jest to doskonały pomysł jak przechować ogórki w słoikach i zrobić zapasy na zimę. Opowiem Wam jakie ogórki wybrać, jak je przygotować i kroić. Z filmu dowiecie się jak odpowiednio zrobić zalewę i w jakich proporcjach, i jak ją przyprawić aby ogórki miały ten niepowtarzalny smak sałatki szwedzkiej. Oczywiście pokażę Wam również jak zawekować tę sałatkę w słoikach, aby przez długi czas zachowała swoją świeżość i smak.
Zapraszam Was również na inne filmy z przepisami o ogórkach:
„Domowe ogórki kiszone w słoikach” – https://youtu.be/L2Z7jhc6olU
„Ogórki w słoikach w zalewie musztardowej. Przepis na pikle.” – https://youtu.be/T_HWErfDh0g
„Jak zrobić pyszne ogórki małosolne.” – https://youtu.be/PG_cjQTvxGs
„Surówka z kiszonych ogórków i cebuli.” – https://youtu.be/iOY9zDbU7zo
NA SKRÓTY:
00:27 – składniki
00:32 – jakie ogórki na sałatkę szwedzką?
02:11 – czym się różni ocet spirytusowy od octu jabłkowego?
04:21 – jak przygotować 2 % zalewę octową z octu spirytusowego 10 % ?
05:01 – jak przygotować 2 % zalewę octową z octu jabłkowego 6 % ?
05:48 – czym zastąpić ziarna gorczycy ?
06:57 – potrzebne akcesoria
07:37 – jak umyć i oczyścić ogórki?
08:13 – jak przygotować zalewę solną?
08:50 – jak grubo pokroić ogórki na sałatkę szwedzką?
08:54 – jak długo moczyć ogórki w zalewie solnej?
09:39 – jak sprawdzić czy słoiki i pokrywki nadają się do przygotowania przetworów?
10:24 – jak przygotować słoiki i zakrętki do wekowania?
10:34 – jak przygotować zalewę octową?
11:12 – odsączanie ogórków z zalewy solnej
11:35 – do jakiej wysokości słoika układać ogórki?
14:18 – do jakiej wysokości zalać zalewą ogórki?
15:17 – jak pasteryzować słoiki w garnku, w wodzie? Czy zalać wodą gorącą czy zimną wodą?
16:16 – jak pasteryzować słoiki w piekarniku?
18:53 – po co odwracać słoiki do góry dnem i co zrobić jeśli weki przeciekają?
19:20 – kiedy sałatka szwedzka jest gotowa do jedzenia?
20:05 – wpadki 😉
Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI:
2 kg ogórków gruntowych
ZALEWA SOLNA:
1,5 l przegotowanej wody
150 g soli
2 litry ZALEWY OCTOWEJ 2%
Z OCTU SPIRYTUSOWEGO 10 %:
500 g cukru
1100 g wody
400 g octu spirytusowego
2 liście laurowe
Z OCTU JABŁKOWEGO 6 %:
500 g cukru
830 g wody
670 g octu jabłkowego
2 liście laurowe
PRZYPRAWY:
Na każdy słoik o pojemności 900 ml:
1/2 łyżeczki gorczycy w ziarnach lub musztardy francuskiej, lub 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
#menudorotki #kanałkulinarny #menu