Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Schab ze śliwką – poznajcie tajemnicę jak zrobić idealny schab pieczony w piekarniku. Jeśli będzie odpowiednio przygotowany będzie wilgotny i miękki. To wszystko za sprawą odpowiednio dobranych składników marynaty, odpowiedniego zabezpieczenia mięsa i jego pieczenia. Schab można jeść na zimno jako domową wędlinę. Może też być podany na ciepło jako główne danie na obiad.

Zapraszam Was również na film:
„Pyszny i soczysty schab z pieczarkami w sosie śmietanowym. ” – https://youtu.be/uHluM3ULBUY

Zapraszam Was również na mój profil:
https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:

1 kg schabu bez kości
250 g suszonych śliwek kalifornijskich
50 g masła
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki (słodkiej lub ostrej – jaką wolicie)
1/4 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki tymianku
2 duże lub 3 małe ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego

PIECZENIE:

Schab należy piec na półce 2 od dołu, tak aby mięso znajdowało się na środku wysokości piekarnika
220’C, górna i dolna grzałka 20 minut (bez względu na wagę mięsa czas ten pozostaje bez zmian)
170’C, górna i dolna grzałka 60 minut (1 kg mięsa *)
200’C, górna grzałka i/lub termoobieg do lekkiego zrumieniania

1 kg mięsa = 60 minut pieczenia
1, 25 kg mięsa = 75 minut pieczenia
1, 5 kg mięsa = 90 minut pieczenia

#menudorotki #menu #kanałkulinarny

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments