Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Doskonałe kruche ciasto wypełnione po brzegi soczystymi śliwkami. Jak zrobić taką mocno śliwkową tartę? Jak zrobić idealne ciasto kruche? Jak ułożyć śliwki i co zrobić aby pięknie wyglądały i nie wysychały? Tego wszystkiego dowiecie się z filmu ze sprawdzonym przepisem na pyszną domową tartę z owocami.

Zapraszam Was również na filmy:
„Najlepszy przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką.” – https://youtu.be/D8pXQXr9RzI
„Śliwki zapiekane pod chrupiącą kruszonką.” – https://youtu.be/5RB4NJVTtks

NA SKRÓTY:
00:33 – składniki
03:30 – potrzebne akcesoria
05:08 – przygotowanie spodu z ciasta kruchego
06:35 – sprytny sposób na wyłożenie na blasze bez rozwałkowywania spodu z ciasta kruchego
09:01 – po co nakłuwać ciasto kruche ?
09:33 – po co schładzać ciasto kruche ?
10:18 – przygotowanie galaretki
11:05 – temperatura piekarnika do podpieczenia spodu z ciasta kruchego
11:12 – przygotowanie śliwek
12:48 – pieczenie spodu z ciasta kruchego
14:12 – przygotowanie piekarnika do pieczenia tarty (spód kruchy ze śliwkami)
14:52 – jak wykładać śliwki ?
15:30 – pieczenie tarty ze śliwkami
17:30 – jaka powinna być konsystencja galaretki aby nie spłynęła na dno tarty ?
17:46 – nałożenie galaretki
19:27 – i gotowe. Zobaczcie jak wygląda po pokrojeniu (w dwóch wersjach ułożenia śliwek)

Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:

SPÓD – CIASTO KRUCHE:
300 g mąki pszennej krupczatki lub zwykłej tortowej (typ 450)
150 g masła
75 g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli

WYPEŁNIENIE:
1,2 kg śliwek węgierek, średnio dojrzałych
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka cynamonu

1/2 opakowania galaretki przeźroczystej (35g)
125 ml wrzątku

#menudorotki #kanałkulinarny #menu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments