Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Kapuśniak z przygodami!!! Chyba tak powinien brzmieć tytuł tego filmu. Dlaczego? Oglądnijcie proszę cały film, to się przekonacie 🙂 Ale mimo trudności udało się ugotować pyszny i aromatyczny tradycyjny kapuśniak. Opowiem wam jak zrobić wywar oraz jak go doprawić. Jak przygotować kapustę kiszoną i co zrobić aby ta tradycyjna polska zupa każdemu się udała i wszystkim smakowała…

Zapraszam Was również na filmy:
„Domowa kiszona kapusta.” – https://youtu.be/EWhTco6VdAE
„Doskonały przecier pomidorowy.” – https://youtu.be/KDbODLtLdZI
„Kapuśniak z młodej kapusty.” – https://youtu.be/Mt1AxVmzmaY

Zapraszam Was również na mój profil:
https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:
500 g kapusty kiszonej (waga po odciśnięciu)
1,5 kg żeberek (ale można też ugotować na połowie tej porcji)
marchew: 2 – 3 sztuki (około 300 g)
pietruszka: 1 większa lub 2 małe -około 150 g
seler -ćwiartka -około 100 g
por (opcjonalnie) -około 5 – 10 cm w zależności od średnicy
1 mała cebula – około 100g
1 łyżeczka soli
400 g boczku parzonego lub wędzonego
1 średnia cebula
750 g ziemniaków sałatkowych
1/2 łyżeczki soli
przyprawy na koniec: sól, pieprz, kminek

OPCJONALNIE:
1 łyżka mąki pszennej, typ 450 (do zasmażki)
1 – 2 łyżki przecieru pomidorowego (dla nadania koloru)

#kanałkulinarny #menu #menudorotki

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments