Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Kulebiak świąteczny z farszem z grzybów leśnych i kiszonej kapusty jest tradycyjnym daniem goszczącym często na stole bożonarodzeniowym lub wielkanocnym. Kulebiaka je się na zimno jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do barszczu czy innych zup. Zapraszam Was na przepis jak zrobić pyszny farsz z grzybów leśnych i domowej kiszonej kapusty. Dowiecie się jak zrobić doskonałe ciasto drożdżowe i jak zawija się kulebiaka. Po upieczeniu kulebiaka można zamrozić i w niskiej temperaturze przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Zapraszam Was również na filmy:
„Domowa kiszona kapusta” – https://youtu.be/EWhTco6VdAE
„Uszka z farszem z pieczarek. Jak zrobić farsz z pieczarek” – https://youtu.be/KhJWxmy1XEg

Zapraszam Was również na mój profil:
https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:

FARSZ
500 g kiszonej kapusty (waga bez soku)
25- 50 g suszonych grzybów leśnych
2 cebule (około 200 g)
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka soli
2 duże ząbki czosnku
pieprz świeżo mielony (opcjonalnie)
1 duży lub 2 małe liście laurowe
1 kopiasta łyżeczka kminku

CIASTO DROŻDŻOWE
500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
200 g mleka
1 jajko
25 g drożdży świeżych
40 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

DODATKOWO:
białko do posmarowania ciasta i kminek do jego ozdobienia

PIECZENIE:
Piekarnik rozgrzany do 180’C, górna i dolna grzałka
40 – 45 minut -do przyrumienienia

#menudorotki #menu #kanałkulinarny

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments