Co zamiast leśnych grzybów? Przepis jak zrobić pyszne uszka z doskonałym farszem z pieczarek. Co dodać do farszu aby był smaczny i się nie rozsypywał podczas sklejania uszek. Jak zrobić delikatne i elastyczne ciasto na uszka? Jak lepić uszka? Jak je gotować? Zobaczcie jak przygotować uszka do mrożenia, jak je mrozić aby się nie posklejały, jak przechowywać a potem jak gotować zamrożone uszka. Czyli wszystko o uszkach.
Jeśli jednak nie macie czasu, siły ani ochoty lepić uszek to zapraszam Was na film:
„Uszka dla leniuszków. Jak zgasicie światło nie odróżnicie tych kluseczek od uszek ;-)” – https://youtu.be/K_7WgdgggVE
Jeżeli chcecie zrobić tradycyjne uszka z grzybami leśnymi to zapraszam Was na film:
„Uszka. Jak zrobić idealne ciasto na uszka? Jak lepić uszka? Jak zrobić farsz do uszek?” – https://youtu.be/wzpD7KApzaM
Zapraszam Was również na mój profil:
https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI
FARSZ:
500 g pieczarek
2 cebule o wadze 200 – 250 g
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mascarpone (około 50 g)
1 łyżeczka soli
CIASTO PIEROGOWE:
375 g mąki pszennej, tortowej (typ 450)
60 g masła
150 g świeżo zagotowanej wody
1 płaska łyżeczka soli
JAK GOTOWAĆ
we wrzątku osolonym 1 łyżką soli na 3 litry wody
przez 1,5 – 2 minut od wypłynięcia lub od ponownego zawrzenia wody
#menudorotki #pierogi #kanałkulinarny