Makowiec w plasterkach z dużą ilością maku. Jeżeli nie macie czasu, ochoty ani umiejętności aby zrobić tradycyjnego makowca, polecam Wam przepis na drożdżowe ciastka z makiem. Znane przez wielu też jako ślimaczki makowe. Zawijaki makowe robi się szybciej niż makowca, a przepis na nie jest bardzo prosty. Nawet bez doświadczenia w kuchni z tym przepisem może każdy sobie zrobić takie zawijańce z makiem. Można je sobie upiec wcześniej, a po ostudzeniu nadają się do zamrożenia. Pokażę Wam jak zrobić masę makową i doskonałe ciasto drożdżowe.
Zapraszam Was również na filmy:
„Tradycyjny makowiec. Jak zrobić roladę makową.” – https://youtu.be/-6H2g7mZM0w
„Najłatwiejszy makowiec na kruchym spodzie. ” – https://youtu.be/k5Dyj5AVxXs
Zapraszam Was również na mój profil:
https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI:
MASA MAKOWA:
250 g mielonego, suchego maku
300 g mleka
150 g miodu
50 g masła
2 żółtka
30 g cukru drobnego
50 g amaretto (opcja)
100 g rodzynek
100 g migdałów
1 opakowanie cukru z wanilią
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub 40 g mąki ziemniaczanej
CIASTO DROŻDŻOWE:
20 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
200 g mleka
60 g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
40 g masła
Ciasto drożdżowe rozwałkować na 40 cm x 50 cm
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175’C górna i dolna grzałka przez 20 -25 minut
#menudorotki #menu #kanałkulinarny