Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Czy ryba po japońsku jest lepsza niż ryba po grecku? Musicie ją zrobić i sami się przekonać. Ale według mnie jak najbardziej. Zapraszam Was na najlepszy przepis, jak zrobić pyszną mirunę w sosie słodko – kwaśnym. Oczywiście do tego dania nadaje się też dorsz, mintaj czy morszczuk. Pokażę Wam, jak zrobić doskonały sos słodko -kwaśny i specjalne ciasto naleśnikowe, które się świetnie klei i nie odpada od smażonej ryby.

Jeśli jednak macie ochotę na inne dania z rybą w roli głównej, to zapraszam Was na filmy:
„Ryba po cygańsku” – https://youtu.be/-FkhfGl4A7U
„Ryba po grecku” – https://youtu.be/PoeODthVwG4
„Karp smażony na patelni.” – https://youtu.be/-olIz9Al0Jc

NA SKRÓTY:
01:06 – składniki
01:14 – dlaczego filet ze skóra jest lepszy ?
04:28 – dlaczego nie każde ciasto naleśnikowe nadaje się do smażenia w nim ?
06:02 – potrzebne akcesoria
06:40 – przygotowanie ryby
07:23 – jak przygotować ciasto naleśnikowe aby nie miało grudek ?
08:32 – na jakiej mocy kuchenki i jak długo smażyć rybę w cieście naleśnikowym
10:22 – przygotowanie warzyw
11:40 – jak połączyć składniki na sos słodko kwaśny
13:12 – czy można zamienić ocet jabłkowy na spirytusowy ?
13:50 – po co dodawać do sosu mąkę ziemniaczaną ?
15:19 – jak układać rybę i sos słodko kwaśny z warzywami ?
15:36 – i gotowe
16:14 – jak ryba wygląda w środku ?

Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:
na około 6 -8 porcji

750 g miruny mrożonej w filetach, ze skórą (może też być np. mintaj, morszczuk, dorsz)
1/3 łyżeczki soli do doprawienia ryby
2 – 3 łyżeczki soku z cytryny do doprawienia ryby
2 – 3 łyżki oleju do smażenia ryby
300 g papryki bez skóry marynowanej w occie
300 g ogórków marynowanych w occie
300 – 350 g cebuli czerwonej
2 – 3 łyżki masła klarowanego do smażenia cebuli
1/3 łyżeczki soli do doprawienia cebuli

SOS SŁODKO KWAŚNY:
150 – 160 g koncentratu pomidorowego
200 g zimnej wody
2 łyżki cukru
1 kopiasta łyżeczka (20 g) mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej lub ostrej
6 łyżek octu jabłkowego 5-6%

CIASTO NALEŚNIKOWE (specjalne do smażenia)
75 g mąki pszennej tortowej, typ 450
1 jajko – wielkość M
30 g mleka
1/3 łyżeczki soli
20 g śmietany 36% (około 1 łyżka)

#menudorotki #kanałkulinarny #menu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments